אסטרואיד סיטי ווס אנדרסון

״אסטרואיד סיטי״: ווס אנדרסון משחק עם הזמן ועם החלל

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

כמו בכל סרט חדש של ווס אנדרסון כך גם הפעם התעוררה בי ציפייה לסרט מושלם, מתוך איזו אידאליזציה של העבר הקולנועי של מי שאכן ביים יצירות מופת כמו "משפחת טננבאום" ו"מר שועל המהולל". את הסרטים הטובים פחות – "רכבת לדארג'ילינג", למשל – אני לרוב שוכח, ונראה לי שאני לא היחיד. לכן, אולי זה לא מפתיע שאידאליזציה דומה של העבר עומדת בליבו של ״אסטרואיד סיטי״, הסרט החדש שהגיע בסוף השבוע לאקרנים. מבחינת תסריט, הסרט מביא את הסגנון המזוהה עם ווס אנדרסון לשיאים חדשים, שקשורים בתפיסת זמן מיוחדת וסבוכה. אנסה להציג נושא זה כאן – ולעשות את זה עם ספוילרים קלים בלבד.

"אסטרואיד סיטי" לא סתם קורה בעבר – הוא מתרחש בנקודה קונקרטית להחריד. העלילה עצמה מתרחשת בשני צירי זמן שונים, כסיפור בתוך סיפור, כמו בכמה סרטים אחרים של ווס אנדרסון. בעלילה המרכזית, השנה היא 1955, והמיקום הוא עמוק־עמוק בלב המדבר האמריקאי, עם להקת קאנטרי, חולות אדומים־כתומים וקאובוי (שמגולם על ידי ג'ארביס קוקר, הסולן האגדי של להקת פאלפ). גם סיפור המסגרת של הסרט, שהוא למעשה תכנית על מחזה, מתרחש באותה תקופה, עם קלישאות שפשוט נגזרו מסרטי הדרמה של שנות החמישים – כמו מכונת הכתיבה, הוויסקי והבקתה מחוץ לעיר. אבל העבר שנגלה בסרט הוא לא סתם קלישאתי: באמת, הוא טוב מכדי להיות אמיתי.

הממד ההיסטורי בשתי העלילות הוא לגמרי מלאכותי. זה מתבטא, למשל, בייצוג המיעוטים, שנראה כמעט כמו פרודיה על הפוליטיקלי־קורקט של העידן הנוכחי – אבל ממש לא מתאים לדרום העמוק והגזעני של ארצות הברית באותן שנים, בו פשוט לא התייחסו ככה לשחורים, סינים או הודים. גם היחס לנשים בסרט מטורף – הן מדעניות חזקות ועצמאיות – ואפילו נשיקה בין שני גברים מבליחה בסרט כעניין די קליל, למרות שהומוסקסואליות ממש לא הייתה נושא קליל בשנות החמישים. וכמובן, האידאליזציה של העבר בולטת במיוחד באסתטיקה: כל הקטעים בדרום ארצות הברית מצולמים בצבעי פסטל כה שמשיים, כה צבעוניים וכה יפים – אפילו בסטנדרטים ווס אנדרסוניים. אם הייתי רואה את הסרט בבית ולא בבית הקולנוע, בטח הייתי בודק פעמיים שלא נדפקה לי הבהירות במסך.

כמובן שווס אנדרסון יותר מתוחכם מזה, כי ההתרפקות שלו על העבר היא למעשה התרפקות על העתיד. הסרט שייך לסגנון בשם רטרו־פוטוריזם: ייצוג נוסטלגי של איך שחשבו פעם על העתיד. כן כן, היו שנים, לפני ״סיפורה של שפחה״ או ״מראה שחורה״, שאנשים היו ממש אופטימיים ביחס לגורל האנושות. הם כתבו ספרים על איך נטוס בחלליות בין כוכבים, ועשו סרטים שדמיינו איך בתחילת שנות האלפיים ילדים יסעו על סקייטבורדים מעופפים (״בחזרה לעתיד״).

אסטרואיד סיטי ווס אנדרסון

הסרט משחזר בדיוק את התחושות האלו, דרך מחנה של ילדים שעסוקים בפיתוחים עתידניים. יש בסרט פצצות אטום, קרני לייזר ועוד כל מיני מכשירים מגניבים, אבל הכל עובר אידאליזציה מוחלטת ונראה יפה ומבטיח. הסרט לא מתייחס, למשל, למלחמה הקרה בין ארצות הברית לברית המועצות, שהובילה לפיתוח של כל טכנולוגיות החלל (״המירוץ לחלל״), או לאלימות ולפאניקה שקשורות בנשקים הגרעיניים. אם במאי אחר היה עושה את זה, אולי הייתי אומר שמדובר בסרט שמרני, שמנסה לייפות עבר קשה ואלים – כמו "הולדתה של אומה" הידוע לשמצה. אבל זה ממש לא המקרה. לדעתי, הסרט כל כך מלאכותי שאין בו בכלל נסיון לשכתוב היסטורי. בהצגה הקומית הזו של התחזיות ביחס לעתיד, בוויזואליה, ובעיקר – בחיבור בין מה שהיה למה שאמור היה להיות, טמון עוקצו הביקורתי של הסרט. "אסטרואיד סיטי" מבקר את ההווה בו אנחנו תקועים, ואולי גם את תפיסת העתיד שלנו. איך זה שהגענו למצב בו כשאנחנו מתסכלים שלושים שנה קדימה יותר קל לנו לדמיין קטסטרופת אקלים קטלנית מאשר עוד כמה גאדג'טים מגניבים?

העלילה העיקרית מכילה רגע שבו הזמן קופא, כשמחנה המחוננים הופך למחנה מעצר והימים חולפים בעצלתיים. הסגר בסרט מזכיר כמובן את תקופת הקורונה, בה כולנו נמצאנו במצב דומה – ובאמת, אנדרסון אמר שהוא שאב השראה מאותם ימים ריקים. אך העיר המבודדת שבסרט והדמויות הקורעות שבה – שממלמלות מחשבות קיומיות מהוקצעות להחריד – הן גם רפרנס ברור ל"הדבר" של אלבר קאמי, יצירת מופת אקזיסטנציאליסטית שבה עקב מגיפה מוטל עוצר על עיר. בכלל, כהרגלו של ווס אנרדסון הוא שוזר בסרט שלל רפרנסים, חלקם ממש מפורשים, כמו הופעה של סקרלט ג'והנסון שכל כולה הומאז' למרילין מונרו, או ציפור שאומרת שוב ושוב "מיפ מיפ" ונראית בדיוק כמו הציפור ההיא מהלוני טונז.

אסטרואיד סיטי ווס אנדרסון

בניגוד לעלילה הפנימית, שלוקחת כמה ימים, סיפור המסגרת בסרט נפרש על פני חודשים. הסיפור־בתוך־סיפור ב"אסטרואיד סיטי" הוא לא כזה מורכב, והוא הרבה יותר צנוע מהסיפור־בתוך־סיפור־בתוך־סיפור של "מלון גרנד בודפשט". אבל בסרט הזה הגבולות בין הסיפורים לאט לאט קורסים. המסגרת משבשת בהדרגה את העלילה הפנימית – ושחקן אחד מתבלבל בטקסטים שלו כמו באיזה פרק של ״הפיג'מות״. באיזשהו שלב קורה משהו אפילו יותר קיצוני, כשהעלילה הפנימית מתפרצת החוצה. לא מדובר כאן רק בדמות שיוצאת מהמחזה אל העולם האמיתי, כמו ב״שושנת קהיר הסגולה״ של וודי אלן, אלא לקריסת ההבדלים בין הסגנונות הקולנועיים של הסיפורים השונים.

בתחילת הסרט, העלילה הפנימית היא צבעונית ומוזיקלית – וסיפור המסגרת הוא בשחור־לבן נטול מוזיקה. לקראת הסוף, צבע הירוק מבליח גם לסיפור המסגרת, וברגע מסוים, על המרפסת, גם נשמעת בו מוזיקה לא־דיאגטית חזקה. המשחק הזה שונה מהחקירה הצורנית הקבועה של ווס אנדרסון, שהגיעה לשיאה בסרטו הקודם, ״הכרוניקה הצרפתית״. הפעם ווס אנדרסון לא מנסה מיליון טריקים אסתטיים: יש בסרט הזה רק שני סגנונות מובחנים. אבל המזיגה שלהם אחד לתוך השני יוצקת רובד רפלקסיבי ומעורר מחשבה שלא קיים במסרטיו הקודמים, שקשורה כמובן בתפיסת זמן נזילה ומיוחדת, בה ציר הימים "משבש" את ציר החודשים. מעניין איך יזכרו את ״אסטרואיד סיטי״ כשיעבור קצת זמן, ואם יתרפקו עליו בנוסטלגיה בעוד כמה שנים.

אסטרואיד סיטי ווס אנדרסון

שתפו את המאמר

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email